Úvod Recenze knih

Recenze knih


název knihy : Chutně pro diabetiky
Autor: Sven David Muller, Christiane Pfeufferová
Nakladatelství: Ikar
Město: Praha
Rok vydání: 1999
Počet stran: 96
ISBN: 80-7202-834-1
cena : nelze běžně zakoupit, pouze knihovny




Anotace

„Diabetes a přísná finančně náročná dieta - tyto časy jsou definitivně za námi! Strava diabetiků se v současnosti přibližuje obecně doporučované racionální výživě pro každého z nás. Proto se diabetici nemusí vzdávat požitku z jídla. Důkazem jsou recepty pro diabetes I. a II.“


Naše recenze

Kniha se dělí na dvě části – první část obsahuje informace, které je dobré o cukrovce vědět, a druhá část je zaměřená na recepty. V teoretické části se dočtete o příčinách vzniku diabetu mellitus, o jeho hlavních formách, významu krevního cukru, optimální tělesné hmotnosti, potřebě energie a kalorií a nadváze. Další kapitola je zaměřená na to, jak správně jíst a pít při diabetu mellitus. Více se dočtete o sacharidech ve výživě diabetiků, vláknině, cukru a cukrovce, trápení se s „light“ potravinami, významu dietních potravin, umělých sladidlech, tucích ve výživě diabetiků, cholesterolu, bílkovinách, minerálech a vitamínech, správnému přívodu tekutin a alkoholu. Ještě před samotnými recepty jsou ještě velmi přínosné kapitoly, které obsahují 30 rad pro diabetiky a výměnná tabulka pro výrobky z mouky a obilovin a pro přílohy. Pak už následují recepty, které jsou rozdělené do menších podkapitol – vydatné snídaně, vydatné polévky a omáčky, křehké saláty a obložené chleby, vegetariánské hlavní chody a přílohy, lahodné pokrmy z masa a ryb, sladké pečivo, dezerty a nealkoholické nápoje. Kniha je pěkně strukturovaná a čtenář v ní rychle najde informace, které potřebuje vědět, ale i praktické recepty, které jsou logicky rozdělené. Na konci knihy je přehledný rejstřík.





název knihy : Cukrovka typu 2: Váš průvodce zdravým životem

Autor: Americká diabetická asociace
Nakladatelství: Pragma
Město: Praha
Rok vydání: 2009
Počet stran: 172
ISBN: 978-80-7349-174-1
cena : 139 Kč




Anotace

Pokud máte cukrovku typu 2, je dvojnásob důležitější žít zdravým životním stylem. Cukrovku typu 2: Váš průvodce zdravým životem vám může pomoci. Kompletní průvodce zdravím pro nemocné cukrovkou typu 2 poradí se vším - od výběru lékařského týmu, stravy, cvičení po sebepozorování, poradí s inzulínem a co si počít při komplikacích a jak zůstat duševně fit. Také najdete užitečné rady pro zaměstnání a zdravotní pojištění.


Naše recenze

Publikace má sedm kapitol. V první se dozvíte, co je to cukrovka, komu hrozí cukrovka typu 2, co lze proti této cukrovce dělat, proč má diabetický režim svůj smysl, jak před tímto typem chránit svou rodinu a jak se s ní dá žít. Druhá kapitola se zaměřuje na vyhledávání nejlepší lékařské péče – je tu o zdravotnické týmu, diabetických osvětových kurzech, zdravotním pojištěním atd. Dále tu najdete plán péče o zdraví pro nemocné cukrovkou, konkrétně o zdravé stravě, cvičení, úbytku hmotnosti, péči o chrup, pokožku a chodidla… Seznámíte se s metodami léčby monitoringu. Jsou jimi antidiabetika v tabletách, ostatní léky, inzulín, sledování hladiny krevní glukózy pacientem… Autoři vám přiblíží také možné diabetické komplikace s cévním systémem, srdcem, mozkem, nohami, očima, ledvinami, nervy, krevním tlakem a krevním tukem. Autoři se věnují i životnímu stylu a upozorňují na důležitost uchování si duševní svěžesti. Zaměřují se i na témata popření reálna, hněv, deprese, pocit viny, bezmocnost, sebeúcta, stres a záchrannou sítí. Kniha je čtivá a dobře strukturovaná. Najdete v ní mnoho přehledných odtržek a rámečků s důležitými informacemi. V publikaci je několik odlehčovacích obrázků. V závěru knihy nejdete anotaci dalších knih nakladatelství Pragma.





název knihy : Můj problém...Cukrovka

Autor: Peter Bottermann, Martina Koppelwieser
Nakladatelství: Olympia
Město: Praha
Rok vydání: 2008
Počet stran: 167
ISBN: 978-80-7376-090-8
cena : 189 Kč




Anotace

Cukrovka neboli diabetes mellitus patří v dnešní době k nejčastějším metabolickým onemocněním. Postihuje miliony lidí všech věkových kategorií a významně zkracuje život. Náš lékařský rádce je určen nejen pacientům, kteří již s touto civilizační chorobou bojují, ale i rizikovým skupinám, jimž onemocnění hrozí.


Naše recenze

Po úvodu knihy následuje popis onemocnění. Dozvíte se, co je cukrovka, jak vzniká a jaké může mít formy. Dále se kniha věnuje příčinám a rizikovým faktorům. Najdete tu i test na výši rizika onemocnění cukrovkou. Dále je tu o tom jak předcházet onemocnění díky zdravé stravě, redukci hmotnosti, pohybu a sportu celkově. Publikace vám také napoví jak poznat cukrovku, konkrétně tu je o varovných příznacích a o tom jak rozlišit zda jde o první nebo druhý typ. Další část knihy pojednává o tom, jak se dá žit s cukrovku. Autoři vám přiblíží léčebný program, jeho tři hlavní pilíře, stupně regulace hladiny krevního cukru, injekce, léčbu inzulínem, vhodnou stravu, akutní komplikace v životě diabetika, sebekontrolu, péči o diabetika atd. Následuje kapitola, která se věnuje tomuto onemocnění v souvislosti s důsledky, např. poruchy erekce, syndrom diabetické nohy, onemocnění oční sítnice, diabetické onemocnění ledvin, srdeční infarkt atd. Publikace je velmi přehledná. Je rozdělená do četných menších kapitol. V knize najdete mnoho vyznačených rámečků s důležitými informacemi. To dělá knihu ještě přehlednější a problematiku díky tomu lépe pochopíte. Na konci knihy najdete nabídku informací na internetu, glosář, poznámky překladatelky a rejstřík.





název knihy : Abeceda diabetu: Příručka pro děti a mladé dospělé, kteří chtějí o diabetu vědět víc

Autor: Jan Lébl, Štěpánka Průhová, Zdeněk Šumník a kol.
Nakladatelství: Maxdorf
Město: Praha
Rok vydání: 2008
Počet stran: 184
ISBN: 978-80-7345-141-7
cena : 249 Kč




Anotace

„Znalostí v nejrůznějších oborech přibývá stále rychleji a rychleji. Moderní člověk se touží seznamovat s nejvýznamnějšími novinkami v oborech, které jsou pro něho důležité. Pro medicínu to platí dvojnásob. Na všech kontinentech roste počet lidí s diabetem, kteří si uvědomili, že znalosti o diabetu jim pomohou...“ (z předmluvy)


Naše recenze

Jak už naznačuje název knihy, publikace je určená především pacientům mající cukrovku. Publikace má předmluvu, úvod a čtyři kapitoly. První kapitola je zaměřená na diabetes a jeho léčení. Dozvíte se více o diabetu, inzulínu, inzulínovém programu, měření glykémie, dávkování inzulínu, ketolátkách v moči a o zvracení při diabetu. Dále se kniha zaměřuje na stravu při této nemoci. Najdete tu informace o základních živinách, výměnných jednotkách jídelním plánu, poznávání potravin a o umělém sladidle. Poté autoři přistoupí ke kapitole o životu s diabetem, konkrétně se věnují sportu, kouření, alkoholu, vyšetření doma a u lékaře a pozdních komplikací diabetu. Poslední kapitola nese název „Kapitoly pro zájemce“ a dozvíte se o psychologickém minimu, diabetu malých dětí, diabetickém dítěti ve škole, čtyřech ročních obdobích s diabetem, dospívání s diabetem, s diabetem na cestách, menším průvodci pro budoucí maminky a úvahu o tom, zda bude někdy možné diabetes vyléčit. Kniha je velmi přehledná a dobře se čte, i když je psána na odborné úrovni. Najdete tu různé tabulky a nákresy, které vám ještě více problematiku přiblíží. Na konci publikace najdete slovníček odborných výrazů, seznam obrázků, informace o autorech a rejstřík.





název knihy : Zdravá strava pro diabetiky a nejen pro ně

Autor: Blanka Neoralová
Nakladatelství: Computer Press,a.s.
Město: Brno
Rok vydání: 2009
Počet stran: 168
ISBN: 978-80-251-1953-2
cena : 199 Kč




Anotace

Patříte k těm, kteří onemocněli cukrovkou 2. typu? Nebo už se „jen“ nevejdete do svých oblíbených šatů? Ať už je váš důvod zhubnout jakýkoliv, v této vtipně napsané knížce se dozvíte, že změnit životosprávu a plnohodnotně se stravovat téměř bez cukru jde mnohem příjemněji, než byste očekávali.


Naše recenze

První kapitola seznamuje čtenáře s tím, co je to cukrovka. Najdete tu informace o typech cukrovky, diagnostice cukrovky, metabolickém syndromu… Další kapitola nás poučuje o zákonu o zachování hmoty. Je tu o energetickým příjmu a výdeji, bazálním metabolismu, počítání potravin a o tom, kdy se vážit a jak jíst. Dozvíte se více o rozdělení potravin, bílkovinách, tucích, sacharidech, vláknině a glykemickému indexu potravin. Autorka se rovněž věnuje zdravému jídelníčku, doporučuje postup při výběru potravin. Je tu i přehled vitamínů, o ovoci a zelenině a pitném režimu. Zjistíte, jak vydržet dietu a přitom netrpět. Další část knihy už je zaměřená na konkrétní recepty, kterých tu najdete širokou škálu. Jsou tu recepty na mnohé předkrmy, pomazánky, polévky, hlavní jídla, saláty a moučníky. Dohromady tu je více než 120 receptů na jídla, která uvaříte s použitím minima cukru. Publikace se velmi dobře čte, a to především díky jejímu lehkému stylu. Také tu najdete četné obrázky a mnohé recepty.





název knihy : Těhotenská cukrovka: Rady lékařky nastávajícím maminkám

Autor: Hana Krejčí
Nakladatelství: Mladá fronta .
Město: Praha
Rok vydání: 2011
Počet stran: 38
ISBN: 978-80-204-2493-8
cena : 50-100 Kč




Anotace

Kniha přiblíží budoucím maminkám těhotenskou cukrovku. Dozvíte se, co to je, kdy se objevuje, jak dlouho trvá, co je její příčinou, ale také si přečtete o komplikacích a možných projevech. Seznámíte se s riziky pro dítě i riziky pro matku. Autorka čtenářkám popisuje i diagnostiku. Zjistíte, jak diagnostika probíhá, na co si dát pozor, atd. Další kapitola se zaměřuje na léčbu a dietu. Uvedený vzorec na přepočet množství sacharidů vám pomůže pro udržení příznivého zdravotního stavu. Celkově si přiblížíte vhodné stravování při cukrovce, ale také se více dozvíte o inzulinu a o tom, jak bude probíhat léčba po porodu. Kniha je návodem, který účinně pomůže ženám s těhotenskou cukrovkou. Je však důležité být zároveň pod lékařským dohledem.


Naše recenze

Kniha je vhodná pro všechny nastávající maminky, které trpí cukrovkou. Publikace je dobře srozumitelná a najdete v ní základní informace. Kniha je členěná do menších kapitol a důležité části textu jsou zvýrazněné tučně. Jde o kvalitního rádce. Autorka publikace myslí i na to, že mnoho žen by rádo získalo více informací, a proto na konci knihy najdete kontaktní adresy diabetologických ambulancí, které se specializují na těhotné ženy mající gestační diabetes. V knize jsou odkazy napracoviště v Praze, Brně, Plzni, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Ústí nad Labem, Liberci, Českých Budějovicích, Zlíně, Karlových Varech a v Jihlavě.





název knihy : Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu

Autor: Michal Anděl
Nakladatelství: Galén
Město: Praha
Rok vydání: 2001
Počet stran: 210
ISBN: 80-7262-047-9
cena : 500-600 Kč




Anotace

Kniha se velmi úzce věnuje dané problematice a kromě uvedeného autora má na jejím vzniku podíl mnoho lékařů, kteří pracují v endokrinologických ústavech, ambulancích pro hyperlipédii, interních klinikách atd. Zkrátka jde o odborníky na diabetes mellitus a další poruchy metabolismu. Každý lékař se věnuje kapitole, která je mu vzhledem k jeho oboru nejbližší. Díky tomu je celá kniha velmi odborně zpracovaná. Celé monografie je rozdělená do osmi oddílů. Jsou jimi Úvod a základní anatomické, fyziologické a patofyziologické poznatky, Hypoglykémie, Hyperlipoprotéinémie, Ateroskleróza, Obezita, Porucha metabolismu kyseliny močové a její klinické aspekty, Vitamíny a stopové prvky. Jednotlivé oddíly jsou rozpracované do různého počtu kapitol a další podkapitol, které mají různě obsáhlé informace.


Naše shrnutí

Kniha není psaná pro laiky. Je to jeden z dílů skript vnitřního lékařství, takže monografie je určená medikům. Kniha je velmi obsáhlá a mediky s danou problematikou podrobně seznámí prostřednictvím nejvýznamnějších odborníků v oboru. Kromě přehledně a logicky členěných kapitol tu najdete i různé fotografie, obrázky, náčrty, tabulky a další obrazová znázornění, díky kterým si problematiku více ujasníte. Autoři se snaží studentům problematiku přiblížit co nejsrozumitelněji, i když je třeba si uvědomit, že jde o náročnou publikaci. Na konci publikace je seznam zkratek, které jsou v knize používané. Na konci také najdete rozsáhlý abecedně řazený rejstřík.





název knihy : David Neumann a spol.

Autor: David Neumann a spol.
Nakladatelství: Mladá fronta
Město: Praha
Rok vydání: 2013
Počet stran: 71
ISBN: 978-80-204-2935-3




Anotace

Publikace obsahuje základy péče o dítě s diabetem. Vychází z toho, že toto dítě není jen pod dozorem lékařům, ale především funguje v kolektivu lidí, ze kterého by nemělo být vyřazováno. Z toho důvodu je důležité, aby základní poznatky o diabetes měli i učitelé, vychovatelé a další osoby, které se o diabetické děti dokážou postarat tak, aby nebylo ohroženo jejich zdraví. Kniha je rozdělená do pěti kapitol. První z nich přibližuje právní ochranu učitelů při péči o dítě s diabetem a celkově o diabetes mellitus. Druhá kapitola se věnuje základům péče o dítě s diabates. Dozvíte se více o glykemii, různých závažných situacích, zvládnutí tělesného pohybu a postupech léčení diabetu. Třetí kapitola vás blíže seznámí s důležitými poznatky o dětech v mateřské škole, ve škole a při mimoškolních aktivitách a čtvrtá kapitola uvede i zvláštní situace, které mohou nastat. Pátá kapitola je věnovaná dodatkům - přehled rizikových situací, doporučené postupy a spolupráci s diabetologem. Pak už následuje jen závěr, literatura, slovo o autorech a rejstřík.


Naše shrnutí

Publikace je přínosem pro všechny, kteří pracují s dětmi. Poznatky z této knihy jsou důležitým předpokladem pro to, aby se o diabetické děti mohli tito lidé (především učitelé a vychovatelé) postarat. Kniha má svou přehlednou strukturu, která vám umožní snadnou orientaci v ní. Je členěná do mnohých kapitol a podkapitol. Ve snadné orientaci vám pomůže i stručný rejstřík na konci knihy. Budete-li si chtít zjistit další informace k této problematice, vyhledejte si literaturu uvedenou v publikaci.





název knihy : Syndrom diabetické nohy

Autor: Pavlína Piťhová
Nakladatelství: Medica Healthworld
Město: Praha
Rok vydání: 2011
Počet stran: 31
ISBN: 978-80-904002-7-6




Co najdete v knize?

Publikace se zaměřuje na problematiku rozvinutého syndromu diabetické nohy. Jde o poměrně častou chronickou komplikaci diabetu, které však lze předcházet. Pokud se již diabetická noha objeví, je důležité zahájit včas léčbu. V úvodu nás autorka seznamuje s etiopatogenezí onemocnění, diabetickou neuropatií a angiopatií a dozvíte se o omezení kloubní pohyblivosti, působení tlaku na plosku a vlivu infekce. Následuje kapitola soustřeďující se na klinický obraz a klasifikaci. Kromě toho se více dočtete o infekčních komplikacích syndromu diabetické nohy, osteomyelitidě a Charcotově osteortropatii. Kapitola Vyšetřovací anamnéza obsahuje informace o základní anamnéze a fyzikálním vyšetření, cévním vyšetření, specializovaném neurologickém vyšetření, vyšetření při přítomnosti defektu a vyšetření biomechaniky nohy. Kapitola Léčba osvětlí čtenáři terapii neuropatických ulcerací, terapii ischemických defektů a terapii neuroischemických defektů. Další kapitola je zaměřené na prevenci v jednotlivých stadiích onemocnění. A poté už následuje jen shrnutí a informace o autorce knihy.





název knihy : Nový rádce pro diabetiky: chlebové jednotky a kalorie, stejně jako obsah lipidů, faktory sytosti a glyx-faktor pro diabetiky 1. a 2. typu

Autor: Sven-David Müller
Překlad: Martin Burkhard
Nakladatelství: Fontána
Město: Olomouc
Rok vydání: 2006
Počet stran: 95
ISBN: 80-7336-265-1




Co najdete v knize?

Publikace je přínosem pro všechny diabetiky či rodinné příslušníky diabetiků. Zaměřuje se na jejich výživu, která je pro stabilizaci cukrovky velmi důležitá. V první části publikace se dozvíte více o cukrovce, konkrétně o typech diabetes mellitus, o cukru v krvi, nedostatku inzulinu, inzulinové rezistenci, nárůstu lidí trpících diabetes, rizikových faktorech (špatná výživa a nadváha) a pohybu jako terapii. V další části publikace vám bude teoreticky přiblížená výživa pro diabetiky, konkrétně bílkoviny a tuky ve výživě, glykemický index, balastní látky, sladidla a náhražky cukru, pitný režim a doplňkové látky. Dále se dozvíte více o sledování hladiny cukru v krvi, důležitosti úpravy tlaku, snížení hladiny lipidů v krvi, ochraně ledvin, kontrole očí, péče o nohy a jak zvládat diabetes z psychického hlediska. Podstatná část knihy je tvořená tabulkou, ve které najdete velké množství potravin seřazených podle abecedy. U jednotlivých potravin jsou základní údaje včetně tukového faktoru, faktoru sytosti a glyx-faktoru. U nich je vyznačená červená, oranžová a zelená barva jako na semaforu podle toho, do jaké míry jsou s ohledem na uvedený faktor potraviny vhodné.


Naše shrnutí

Díky této knize se nejen dozvíte více o cukrovce, ale čeká vás v ní přes šedesát stran výčtu různých potravin a jejich hodnot, díky čemuž si uděláte snadno přehled o jejich vhodnosti při zařazování do jídelníčku diabetika. Celkově je publikace přehledná. Kromě výčtu jsou údaje členěné do logických kapitol a důležité informace jsou zvýrazněné.





název knihy : Babičko, dědo, vezměte si mne na prázdniny!: povídání o cukrovce nejen pro prarodiče a jejich vnoučata

Autor: Helena Vávrová
Nakladatelství: Mladá fronta
Město: Praha
Rok vydání: 2012
Počet stran: 91
ISBN: 978-80-204-2583-6




Co najdete v knize?

Kniha, jak už název napovídá, je prvotně určená prarodičům. Má jim pomoci zvládnout péči o vnouče s cukrovkou a ukázat jim, že když budou mít potřebné informace, nemusí se bát takto nemocné dítě vzít si k sobě na prázdniny. V publikaci najdete všechny důležité informace o cukrovce. Jsou psané srozumitelně tak, aby jim bez potíží porozuměl i laik. V patnácti kapitolách se autorka zaměřuje na slinivku břišní, Langerhansovy ostrůvky a beta buňky, o působení inzulinu a jeho sekreci, kontraregulační hormonů, ketoacidózu, příznaky hyperglykemie, rozdělení inzulínu dle jejich působení, způsoby inzulinové léčby a inzulinové režimy, stravu při cukrovce, sport, metabolickou kompenzaci, glukózu, hypoglykemii, hyperglykemii a poslední kapitola přibližuje diabetologickou abecedu. Pak již přichází závěr a jako dodatek ještě kapitola s názvem „Skutečné malé velké příběhy z Valašska“.


Naše shrnutí

Kniha je cennou publikací pro prarodiče, kteří si chtějí vzít k sobě na prázdniny vnučku či vnuka s cukrovkou. Poskytne jim všechny důležité informace snadno stravitelnou formou. Kniha se dobře čte, obsahuje obrázky, důležité informace v ní jsou znázorněné. Publikace má celkově jasnou strukturu. Najdete v ní různé odtržky, barevné rámečky atd. Je přínosná nejen pro prarodiče, ale i všechny, kteří se chtějí dozvědět více o dětské cukrovce.





název knihy : Inkontinence moči u žen a její medikamentózní léčba: průvodce ošetřujícího lékaře

Autor: Alois Martan
Nakladatelství: Maxdorf
Město: Praha
Rok vydání: 2006
Počet stran: 83
ISBN: 80-7345-094-1




Co najdete v knize?

Cukrovka (diabetes mellitus) je vážným onemocněním, které se pojí s různými komplikacemi. Pokročilou komplikací, nijak výjimečnou, je poškození ledviny cukrovkou. Odborně se nazývá diabetická nefropatie. Pokud dojde k trvalému poškození ledvin, je nutné přistoupit k jejich transplantaci. Tato kniha je určená všem, které tato operace čeká a chtějí se o ní dozvědět co nejvíce. Je dobré mít kvalitní informace, které pacienta připraví na to, co ho čeká. Není nic horšího než se obávat něčeho, o čem nic nevíme. V úvodu knihy se seznámíte se základními informacemi o cukrovce a jejich komplikacích a o tom, jak pracují ledviny. Další část je již věnovaná tématům souvisejícím s transplantací ledvin. Dozvíte se, jak bude operace probíhat, jaká je příprava na ni, pro koho je operace vhodná, jaké mohou nastat komplikace. Dále se dozvíte více o transplantaci v souvislosti s vývojem komplikací diabetu, imunosupresivní léčbě, důležitých lécích, fyzické zátěži, sexuálním životem, sociální problematice, ceně léčby a dalších podstatných oblastech souvisejících s touto tématikou. Na konci publikace je závěr a slovníček pojmů.


Naše shrnutí

Publikace vysvětluje vše důležité ohledně transplantace ledviny u cukrovky. Problematika je popsána odborně, ale tak, aby ji rozuměl i laik. V knize jsou fotografie a kromě teoretických informací najdete v závěru knihu rozhovor s pacientkou, která prošla mnohými potížemi souvisejícími s transplantací ledviny u cukrovky. Názorněji si uvědomíte, co může transplantace ledvin obnášet.


Diskuse (2 komentáře)

Lawrence, (29. 07. 2014 01:24) Reagovat
Hello, I enjoy reading through your post. I like to write a little comment to support you.My web page - co je to ED (http://erektilnidysfunkce.wordpress.com: http://erektilnidysfunkce.wordpress.com)
BrandonNes, (18. 09. 2014 10:11) Reagovat
university of north carolina school of pharmacy acheter dafalgan codeine sans ordonnance lakewood ranch medical center
Nový příspěvek
Copyright 2006–2018 © Cukrovka-příznaky.cz
Kontakty